March 6, 2008
Kek African Marble
Resepi Bal copy dr FnR, yg di popularkan Mak Lang.
African Marble Cake
Sumber: roshayati johari (RN)
Bahan
250 g Tepung naik sendiri
200 g gula kastor
300 g telur - timbang tanpa kulit (6 biji telur)
1 camb ovellate
1 camt baking pawder
2 camb susu pekat
50 g air
175 g butter
- cairkancoklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari
Cara:
Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double.
Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati.
Asingkan 3 senduk adunan.
Campurkan 3 senduk dengan emulco.
Tuang adunan banyak dalam loyang.
Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.
Bakar. ( Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ni akan naik double )Suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak.
Setelah masak, biarkan 5 mini dalam loyang lepas tu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment