Yang ni yg Bal da gaul rata. Sekarang ni ada lagi ke org makan cencalok?. Dulu masa cencalok ni tengah banyak Bal tak pandai makan. Sekarang da susah nak jumpa pandai lak makan,,ha,ha. Cencalok ni mak Bal buat,Bal sendiri tak pasti buatnya macam mana. Dari apa yg Bal lihat bahan utama ada udang halus/udang pepai, sedikit garam dan diperam. Dulu Cencalok dan belacan adalah antara sumber pendapatan parent Bal. Semuanya fresh dr Sg.Johor..Skrang susah sikit nak dapatkan udang halus, da banyak penerokaan.
Cencalok
Bahan-bahan:
2 tbsp Cencalok
1 biji Bawang besar
2 biji Cili padi
1 biji limau kasturi
Cara:
Perahkan air limau, kemudian hiris bahan-bahan tersebut gaul bersama cencalok.
bahan2 tersebut boleh ditambah ikut rasa sendiri.
0 comments:
Post a Comment