Entry Lalu...Lepas Bal wat cupcake Bal nak pergi KL, Bal pergi KL ikut tunang antar Mak dan Abahnya pergi menunaikan Ibadah Haji..Bal jarang p KL ni baru 3 kali.. Tak tahan melalui tempoh perjalanan yg lama..Parent Tunang Bal pun da nak kembali semula ke tanahair..Bal baru nak masuk entry puding kenduri sblm berlepas..Berkenan ngan puding jagung Kak Kacip, Bal buat 2 aduanan.khuatir gak lembik.. coz lagi 3 gram agar2 tak cukup, teruskan juga..Still ok..tp terserlah kelembutannya..part kastard lak Bal tak gemar baunya so Bal gantikan tepung jagung.
Sumber: http://www.kacip.blogspot.com/
PUDING JAGUNG
Bahan-bahan :
20 gm agar-agar strips
4 1/2 cwn air
1 tin susu cair
1 tin jagung krim
2 bj telur
1/2 cwn tepung kastard, dicampur dgn sedikit air, dikacau dan di tapis
secubit garam
1 cawan gula
1 sdt esen jagung
Cara-cara:
-1. Rendam agar-agar dgn air selama 1 jam. Kemudian masak agar-agar sehingga hancur.
2. Masukkan gula dan masak lagi sehingga gula hancur. Perlahankan api.
3. Di dalam mangkuk, pukul telur menggunakan garfu. Ketepikan.
4, Di dalam mangkuk lain pula, campurkan jagung krim, susu cair, garam, telur yang dipukul dan juga tepung kastad yang sudah ditapis. Gaul sehingga sebati kemudian di tuang ke dalam periuk agar-agar sambil dikacau. Tuang esen jagung.
5. Adunan ini perlu dikacau sentiasa sehingga pekat. Tutup api dan bolehlah di tuang ke dalam loyang dan biarkan sejuk dan mengeras barulah dipindahkan ke dalam peti ais
January 5, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment