February 20, 2008
Burger Malaysia
Bal cuba resepi ni setelah berjalan-jalan di blog resepidiana.Tengok gambar terliur lak, jadi bal pun mencubanya..Burger ni lembut hingga ke ptg.Utk resepi ni bal gantikan 140ml susu/air dgn (1 sudu besar susu pekat manis + air = 140ml) kemudian utk gula kurangkan 1 sudu besar,bal suka guna susu dlm masakan, susu da habis jadi bal gunakan apa yg ada dirumah.Terima kasih share resepi yg sedap ni..slurrpp..
Burger Malaysia
Sumber: Yani (Myresepi)
Bahan-bahan: ( 8 biji )
200g tepung gandum
140ml susu/ air
2 sudu besar butter/margerin
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil dry yeast
minyak untuk menggoreng
- sambal ikan bilis
- timun
Cara:
Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan . Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment